- Želite najpopularnije proizvode uz super popuste?
- Postanite član Kluba 5* još danas
- Već ste član?Kliknite ovde
- Već imate nalog?Prijavi se
- Nemate nalog?Registrujte se
„Dijeta“ je pogana reč i danas postoji bezbroj izvora koji tvrde da za ishranu i mršavljenje nije potrebno držati dijetu kako bismo bili zdraviji. Ni nama se ta reč posebno ne sviđa, ali je suludo pretpostaviti da dobro zdravlje može biti dosegnuto bez ikakvih restrikcija.
Osim ako se već ne hranite sasvim prirodno i zdravo, skoro svako od nas bi trebalo da se na nekom nivou ograniči po pitanju hrane.
Mi volimo da koristimo termin „svesno jedenje“ umesto „držati dijetu.“ Dok dijeta predstavlja nešto što je izrazito ograničeno i neku vrstu odricanja kako bi se došlo do rezultata, svesno jedenje je nešto što je više povezano sa pogledom na hranu kao neku vrstu „goriva.“
Umesto da se bazira na ideji ograničenja unošenja hrane, svesno jedenje je više vezano za odnos koji imate sa hranom. Svesno možete odabrati da pojedete hamburger ili čak i čokoladni sladoled ukoliko znate da ćete naprosto izludeti trudeći se da živite na čistim proteinima i zelenišu svakog dana ostatka svog života – ali takođe znate i da je to nešto što ne biste trebali odabrati svakog dana.
Stoga Vam nudimo 7 saveta za zdraviju i pravilniju ishranu, koji su mnogo manje usredsređeni na ograničenja, a daleko više na na pronalaženje ravnoteže između zdravih izbora i omiljenih načina kojima inače udovoljavate sebi – na način koji je to održivo za Vas na fizičkom, mentalnom i emotivnom nivou.
Dakle, ne možete da jedete čips od krompira svakog dana ukoliko želite da poboljšate svoje zdravlje. Ali, da li ste ikada probali čips od kelja ili spanaća? Ne, oni nikako nisu isti, ali vrlo su sličnog ukusa.
Ukoliko želite da ovo funkcioniše na duže staze, verovatno ćete morati biti kreativniji u pronalaženju načina kojima ćete udovoljavati sebi, a da zapravo ne naškodite zdravlju.
Postoje bezbroj zdravih recepata koje možete naći ikoji imaju isti ili sličan ukus kao i za Vas „zabranjeno voće.“
Neki ljudi se oslanjanju na aplikacije koje broje kalorije dok se drugi oslanjanju na sistem brojanja porcija. Neki ljudi teže sistemu poena koji dolazi uz određeni program ishrane, a drugi će pak jesti samo onda kada su gladni i neće koristiti nikakav sistem brojeva, poena…
Pronađite sistem koji kod Vas „pali.“ Ukoliko Vam se ne čini kao prevelika obaveza i zapravo Vas motiviše da se držite mentalnog sklopa svesnog jedenja, onda će vrlo verovatno biti od pomoći u Vašem slučaju – ili će makar tako biti dok ne budete morali da probate nešto drugo kako bi ste malo promenili scenario.
Biološki „fidbek“ – ono što Vam organizam govori – je bitniji od svega drugog. Vaše telo ne funkcioniše kao kalkulator, uprkos onome što govore mnogi izvori za nutricionizam i što saveti o mršavljenju pokušavaju da usade u Vas.
Svako ima drugačiji metabolizam i različite nivoe osetljivosti na namirnice, ali samo Vi imate direktan uvid u to kako određena hrana čini da se osećate.
Potrudite se da ispratite kako se osećate svakodnevno tako što ćete voditi dnevnik. Pratite letargičnost, naduvenost i vetrove, druge probleme vezane za varenje, nedostatak ili višak energije, sitost, glad i žudnju za određenim namirnicama.
Ovo su apsolutno najbolje informacije koje će Vam pomoći da dobijete potpuniju sliku šta Vam može, a šta ne može pomoći u dostizanju Vašeg cilja.
Verovatno ste čuli ono staro pravilo: Morate jesti 4 do 6 puta u toku dana, imati manje obroke, kako biste smršali i bili zdraviji. Pa, ovo nije sasvim istinito za sve ljude.
Istina je da isti nivo zdravlja možete postići sa samo dva veća obroka po danu. Mnogi zdravstveni eksperti ovo i zagovaraju, naročito kada se radi o ljudima sa prenatrpanim rasporedima i koji su u redu sa time što ne jedu po nekoliko sati.
Nema tog pravila koje je na istinito, a počiva na principu „jedna veličina za sve“ kada se radi o učestalosti i veličini obroka.
Svakom je potrebna prilika da udovolji sebi. Zapravo, dobra ideja je uraditi ovo jednom nedeljno, jer će Vam to pomoći da povratite koncentracije hormona gladi, leptina, kako Vam se metabolizam ne bi survao u propast usled tolike restrikcije.
Ovakav „prevarantski“ obrok jednom nedeljno je takođe dobar za i na fiziološkom nivou. Daje Vam nešto čemu se radujete i može se koristiti i kao neka vrsta nagrade za to što brinete o navikama u ishrani tokom ostatka nedelje.
Niko nije savršen, ali može biti zaista teško prihvatiti činjenicu da ste zaista prešli sve granice time što ste pojeli sami celu picu ili što ste dozvolili sebi da ceo vikend provedete kao da ste na kakvom festivalu proždrljivosti ispred televizora.
Da biste to preboleli, promenite perspektivu i fokusirajte se na dugoročno. Jedan ili dva dana gurmanluka verovatno neće poništiti celokupni napredak ukoliko ste bili „dobri“ skoro čitav mesec.
Sve dok se vraćate naporu svesnog jedenja u što kraćem roku, nema razloga za brigu.
Hraniti se na isti način nedeljama ili mesecima na kraju stvarno može dosaditi i ukoliko ne uradite ništa povodom toga, definitivno Vam se može desiti da ispadnete iz tog koloseka.
Trik je u tome da pronađete uporedivo zdrave alternative koje će Vam pomoći da malo promenite stvari kako bi one ostale zanimljive i da u njima možete uživati.
Možda možete probati vegeterijansku ishranu ukoliko u poslednje vreme jedete dosta ribe i piletine. Mogli biste se odreći malo i aplikacije kojom brojite kalorije te videti kako Vam ide i onda kada se samo oslanjate na glad.
Mogućnosti su stvarno neograničene!
Upamtite da nema pravih pravila za razvijanje zdravijeg odnosa sa hranom. Izbegavajte da Vas ponese bujica trenda, budite otvorenog uma, usredsredite se na to kako se zbog hrane osećate i nikada ne prestajte sa eksperimentisanjem.