BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Klub 5*
0
0,00 din.
Losd fsdf sd
Vaša korpa je trenutno prazna.

Kako je nastala čokolada?

Istorija čokolade je duga i uzbudljiva i nedavna istraživanja pokazuju da je ona korišćena još od pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, poput majanske i astečke. Međutim, čokolada se tada nije koristila kao što se koristi danas...

Istorija najomiljenijeg slatkiša na svetu

Zanimljiva je činjenica, da je tokom vekova konzumiranja čokolade, šećer u potpunosti bio odsutan u njenom sastojku. Ovo ističe koliko malo znamo o hrani koju toliko cenimo. Istorija čokolade je duga i uzbudljiva i nedavna istraživanja pokazuju da je ona korišćena još od pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, poput majanske i astečke. Međutim, čokolada se tada nije koristila kao što se koristi danas...

Čokolada u početku nije uopšte bila slatka...

Izvor čokolade bio je kakao drvo, i ono je snabdevalo mahune i bobove koje su bile vrlo tražene među tadašnjom civilizacijom. Od mahune kakaa se mogla praviti vrsta alkoholnog pića, njihovim mlevenjem i vrenjem. Bobovi kakao drveta su bili vrlo dragoceni, da su bili korišćeni kao valuta među astecima. Čak su bili korišćeni i u obredima i događajima, kao što su venčanja i sahrane. U tom trenutku, čokolada uopšte nije bila zaslađena i češće je bila povezana sa pićem nego sa čvrstom materijom. Kada su se Španci i Portugalci doselili u Ameriku, tek onda se u čokoladu počela dodavati šećerna trska.

Verovalo se da čokolada ima magična svojstva

Čokolada je predstavljena u Španiji u osamnaestom veku, gde je ubrzo postala vrlo popularno piće i znanje o njoj se proširilo među evropskom nacijom. Time što je bila egzotična i skupa, mislilo se da sadrži mnoge uzbudljiva, gotovo magična svojstva i čokolada se smatrala gotovo obaveznom pratnjom među članovima visoke klase.

Tek u XIX veku dobija svoju čvrstinu

Hemičari su tek tokom ranog devetnaestog veka našli načine da daju čokoladi taj tvrd oblik kakav znamo danas. Ova tehnika nastala je u Holandiji, i čak je uklanjala dobar deo gorkog ukusa koji čokolada ima. Međutim, proizvodnja prvih štangli čokolade pripada Džozef Freju, koji je koristio specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.

Prva masovna proizvodnja čokolade

Kedberi je izgrađen 1868. godine, malo više od 20 godina nakon Frejovog otkrića, i započeo je masovnu proizvodnju čokolade. Nedugo nakon toga, mlečna čokolada postala je Kedberijev oslonac, i preteča za masovnu proizvodnju čokolade. Vrlo malo stvari se promenilo od tada do danas, osim povećanog korišćenja aditiva i šećera u procesu proizvodnje čokolade, ali osnove su i dalje iste.  

Čokolada današnjice je ogromna multimilijarderska industrija koja je rasla postepeno tokom godina. Zapanjujuće je svestrana i zbog toga nastavlja da puni rastuće tržište, a pored toga, čokoladu kupuju sve starosne grupe.