- Želite najpopularnije proizvode uz super popuste?
- Postanite član Kluba 5* još danas
- Već ste član?Kliknite ovde
- Već imate nalog?Prijavi se
- Nemate nalog?Registrujte se
Istorija čokolade je duga i uzbudljiva i nedavna istraživanja pokazuju da je ona korišćena još od pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, poput majanske i astečke. Međutim, čokolada se tada nije koristila kao što se koristi danas...
Zanimljiva je činjenica, da je tokom vekova konzumiranja čokolade, šećer u potpunosti bio odsutan u njenom sastojku. Ovo ističe koliko malo znamo o hrani koju toliko cenimo. Istorija čokolade je duga i uzbudljiva i nedavna istraživanja pokazuju da je ona korišćena još od pre 3500 godina, u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, poput majanske i astečke. Međutim, čokolada se tada nije koristila kao što se koristi danas...
Izvor čokolade bio je kakao drvo, i ono je snabdevalo mahune i bobove koje su bile vrlo tražene među tadašnjom civilizacijom. Od mahune kakaa se mogla praviti vrsta alkoholnog pića, njihovim mlevenjem i vrenjem. Bobovi kakao drveta su bili vrlo dragoceni, da su bili korišćeni kao valuta među astecima. Čak su bili korišćeni i u obredima i događajima, kao što su venčanja i sahrane. U tom trenutku, čokolada uopšte nije bila zaslađena i češće je bila povezana sa pićem nego sa čvrstom materijom. Kada su se Španci i Portugalci doselili u Ameriku, tek onda se u čokoladu počela dodavati šećerna trska.
Čokolada je predstavljena u Španiji u osamnaestom veku, gde je ubrzo postala vrlo popularno piće i znanje o njoj se proširilo među evropskom nacijom. Time što je bila egzotična i skupa, mislilo se da sadrži mnoge uzbudljiva, gotovo magična svojstva i čokolada se smatrala gotovo obaveznom pratnjom među članovima visoke klase.
Hemičari su tek tokom ranog devetnaestog veka našli načine da daju čokoladi taj tvrd oblik kakav znamo danas. Ova tehnika nastala je u Holandiji, i čak je uklanjala dobar deo gorkog ukusa koji čokolada ima. Međutim, proizvodnja prvih štangli čokolade pripada Džozef Freju, koji je koristio specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.
Kedberi je izgrađen 1868. godine, malo više od 20 godina nakon Frejovog otkrića, i započeo je masovnu proizvodnju čokolade. Nedugo nakon toga, mlečna čokolada postala je Kedberijev oslonac, i preteča za masovnu proizvodnju čokolade. Vrlo malo stvari se promenilo od tada do danas, osim povećanog korišćenja aditiva i šećera u procesu proizvodnje čokolade, ali osnove su i dalje iste.
Čokolada današnjice je ogromna multimilijarderska industrija koja je rasla postepeno tokom godina. Zapanjujuće je svestrana i zbog toga nastavlja da puni rastuće tržište, a pored toga, čokoladu kupuju sve starosne grupe.