- Želite najpopularnije proizvode uz super popuste?
- Postanite član Kluba 5* još danas
- Već ste član?Kliknite ovde
- Već imate nalog?Prijavi se
- Nemate nalog?Registrujte se
Kako su mnoge zemlje zatvorile barove i restorane kako bi se sprečilo širenje novog koronavirusa, obedovanjem u njima više nije opcija (makar kratkoročno posmatrano) za milione ljudi.
Kao alternativa, mnogi restorani i dalje nude uslugu dostave. Pa ukoliko Vam se jede omiljena pica (ne osuđujemo nikoga), možete je dobiti na kućnoj adresi.
Nema sumnje da je to zgodno, i da je definitivno jednostavnije od kuvanja tri obroka dnevno. Ali da li je dostava hrane bezbedna?
Ovde će Kejltin Velš, upravnica globalnog programa za sigurnost hrane u Centru za strateške i međunarodne studije, sa nama podelili nekoliko saveta kako bismo izbegli nestašne patogene po prijemu dostavljene hrane.
„S obzirom na to da se svaki restoran sa uticajem COVID-19 nosi na svoj način, dobra ideja je istražiti restoran pre poručivanja,“ kaže naša sagovornica. „Mnogi restorani su objavili novine o COVID-19 na svojim vebsajtovima i one naglašavaju mere koje se preduzimaju kako bi zaposleni i mušterije bili bezvedni.“
Pored pridržavanja standardnih higijenskih i sanitetskih propisa, mnogi restorani su „uveli dodatne sigurnosne mere poput onih gde svi zaposleni nose rukavice i čišćenja lokala na sat vremen“ kaže Velšova.
A da bi lokali sa hranom zaštitili zdravlje javnosti i preduzeli adekvatne mere „država i lokalni zavodi za zdravlje daju prioritet zdravstvenim inspekcijama, a negde čak i pomažu restoranima“ da poboljšaju svoje sigurnosne procedure, pojašnjava Velšova.
Možda Vas brine da ćete oboleti od novog koronavirusa putem hrane koju je pripremio ili doneo neko drugi ko je bolestan. Ali prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a i Ministarstvu poljoprivrede, trenutno nema dokaza da se virus može širiti hranom. Kako je to objavljeno u februarskom izdanju časopisa Current Opinion in Virology iz 2018., respiratorni virusi (kao što je COVID-19) se razmnožavaju na nivou respiratornog trakta– a ne sistema organa za varenje. Drugim rečima, virus je došao u kontakt sa Vašim disajnim putevima kako biste se razboleli, a to ne može učiniti činom jedenja.
„Odaberite ’beskontaktnu’ dostavu ili ’za poneti,’ što može pomoći i zaposlenima i mušterijama da budu bezbedne jer praktikuju socijalno distanciranje i smanjuju šansu za potencijalnu transmisiju virusa putem respiratornih kapljica,“ objašnjava Velšova.
Neki od restorana su usvojili i organizovali najbolje načine za dostavu hranu koja podrazumeva i ostavljanje pred vratima (umesto predaje u ruke), a ohrabruju se mušterije i da plaćaju karticama ili da plate unapred, navodi Velšova.
Opet, ove informacije ćete dobiti od samog restorana. Nazovite ga i pitajte da li su nešto promenili u načinu dostave kako bi smanjili prenos virusa.
Isto tako, bolje je naručiti i direktno od restorana – umesto preko trećeg lica – jer se tako može smanjiti broj ljudi koji će doći u kontakt sa hranom i njenim pakovanjem.
Prema CDC-ju trenutno nema dokaza da se koronavirus prenosi pakovanjem.
Međutim, studija iz marta 2020. objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine kaže da novi koronavirus može biti nađen na plastičnim površinama i do 72 sata posle prvobitnog kontakta. To znači da plastične posude za dostavu mogu nositi klice korone.
„Korisno pravilo je da tretirate sve što dolazi u Vaš dom – dostavljenu hranu ili namirnice – kao potencijalno kontaminirane,“ kaže Velšova.
Da biste bili sigurni, ne bi bilo lše rešiti se plastičnih vrećica i posuda za dostavu hrane pre nego što se bacite na nju. Drugim rečima, pažljivo prebacite hranu na čist tanjir, zatim bacite pakovanje i operite ruke u trajanju od 20 sekundi sa toplom vodom i sapunom pre jela.
„Ugrožene osobe bi trebalo da rukuju sa dostavljenom hranom i namirnicama putem rukoavica,“ dodaje ona.
Ljudi stariji od 65, oni sa posotjećim zdravstvenim problemima i trudnice bi mogli biti u većem riziku od teške bolesti uzrokovane novim koronavirusom, prema CDC-u. Kada se koriste rukavice, uvek ih bacite posle jedne upotrebe i ruke operite kako smo to već rekli.
Ukoliko ne želite da u celosti bacite pakovanje i ambalažu u kojoj dolazi hrana, makar ga obrišite sa dezinficijensom na bazi alkohola – trebalo bi da se radi makar o 70% alkoholu, prema CDC-u.
Preuzeto sa: https://www.livestrong.com/article/13725813-avoid-germs-takeout-food-delivery/