- Želite najpopularnije proizvode uz super popuste?
- Postanite član Kluba 5* još danas
- Već ste član?Kliknite ovde
- Već imate nalog?Prijavi se
- Nemate nalog?Registrujte se
Najuobičajenija stvar koju radite sa korom banane jeste da je bacate u smeće. Međutim koru od banane možete iskoristiti za mnogo korisnih stvari. Možete ih koristiti u kuhinji kao sredstvo za čišćenje ili pak u sklopu nege kože.
Sakupili smo neke od najkorisnijih načina upotrebe za koru banane koje će Vam definitivno promeniti način razmišljanja o ovom voću...
Kora banane sadrži vitamin C i E i takođe sadrži kalijum, cink, gvožđe i mangan. Ovi nutrijenti pomažu u smirivanju upaljene kože i tako smanjuju izboje akni. Šta više, kora sadrži i lutein i karotenoide koji su rastvorivi u mastima i takođe pomažu da se izborimo sa inflamacijom i izbojima.
Bore na licu se javljaju kada koža izgubi svoju elastičnost i svoju čvrstinu. Antioksidansi i vitamin C u bananma Vam mogu pomoći da smanjite pojavu bora.
Kada srebro počne gubiti sjaj ili počne tamniti, očistite ga korom od banane. Unutrašnjost kore sadrži supstance kao što su kalijum i one pomažu u čišćenju metalnih objekata.
Kora je bogata enzimima i ovi enzimi imaju svojstvo da izvlače strana tela na površinu kože što vađenje nekog drvenog ili metalnog opiljka ili stakla čini daleko lakšim pomoću pincete.
Dodavanje kore gomili komposta će Vam pomoći da mu dodate više kalcijuma, magnezijuma, sumpora, fosfata, kalijuma i natrijuma – svi su oni vitalni za zdrav rast biljaka.
Zrele kore banana su vrlo bogate kalijumom koji pomaže da se skinu žute mrlje sa zuba koje su rezultat konzumiranja napitaka kao što je kafa i čaj i određenih namirnica poput borovnice i maline.
Kora banane ima sposobnost da drastično smanji iritaciju kože u vidu otoka, crvenila i ožiljaka. Ona takođe sadrži estre masnih kiselina koji su zapravo bili izolovani i potom postali sastojci raznih losiona koji smanjuju vidljivost ožiljaka.
Ako tražite prirodan način za tretman migrene, nemojte tražiti dalje od korpice sa voćem. Kora babane preko čela i pozadi na vratu će Vam pomoći da ublažite glavobolje! Ovo je posledica dejstva kalijuma iz kore
Da bi odrezak bio sočan i mek, dodajte malo zrele kore banane u sud za pečenje mesa. Na ovaj način ćete se pobrinuti da Vam pečenje bude sočno i dok je u rerni i da sačuva pun ukus. Kora babane se ponaša kao ćebe za meso – ona pomaže da se meso kuva, ali da ne izgubi vlagu isparavanjem.
Kora babane je sjajan kućni lek za svrab. Kora sadrži supstance koje snižavaju koncentraciju histamina kao što su magnezijum, vitamin C, vitamin E. Koristite je da biste ublažili svrab nastao otrovnim bršljanom ili ujednom komarca.